fbpx Skip to main content

SKÖTSELRÅD

 

Vi är så glada att du valt ett RAV by Sweden smycke, och vill så klart att du ska ha glädje av det resten av ditt liv. Här kommer därför lite skötselråd som kan hjälpa dig att hålla ditt smycke rent och fint.

 

18 KARAT RÖDGULD

Guld i sin allra renaste form är ett grundämne med hög motståndskraft. Därför blandas guldet med andra metaller för att få hållbart guld som man kan göra smycken av. För att bedöma hur mycket guldet blandats med andra ämnen finns en skala med benämning karat. Alla våra smycken tillverkas i 18 karat rödguld, dvs med en guldhalt på 75% och 25% legerade metaller såsom tex koppar.

 

Så här sköter du bäst om guld:

Det bästa sättet att hålla smycken av guld rena och fina är att använda dem. Då guld har hög motståndskraft är det svårare att repa guld än silver, vilket innebär att smycken av guld kan hålla sig fina mycket länge. Luftfuktigheten spelar också in, och man ska därför tex inte förvara sina smycken av guld i fuktig miljö såsom badrum. Om möjligt ska du förvara dina smycken i separat ask eller påse.

I de fall du tycker ditt guldsmycke förlorat lite av sin lyster kan du enkelt rengöra det genom att putsa det med torr trasa.. Varje köp vid RAV by Sweden inkluderar en putsduk som fungerar utmärkt att rengöra din smycken med.

Ta av dina smycken när du diskar, duschar, sover, sportar eller badar i klorerat vatten eller i saltvatten så förlänger du dina smyckes liv ännu lite längre.

 

925 STERLING SILVER

Silver i sin allra renaste form är en mjuk metall. Därför blandas silvret med andra metaller för att få hållbara silverprodukter, såsom smycken. Gränsen för att få kallas silver ligger vid silverhalten 83%. Alla våra smycken tillverkas i 925 silverhalt, dvs med en silverhalt på 92,5% och 7,5% kopparhalt. Koppar blandas i för att silvret ska bli mindre mjukt. 925 silver som standard har gamla rötter i Sverige, redan på 1400-talet bestämdes det att det var den nationella standarden i Sverige.

 

Så här sköter du bäst om silver:

Det bästa sättet att hålla silversmycken rena och fina är att använda dem. Silver blir finare ju mer det används och smycken i äkta silver går ofta i arv från generation till generation, så pass länge håller materialet.

Eftersom silver är en mjuk metall bildas repor vid användning. Dessa repor syns tydligast när smycket är nytt för att sedan jämna ut sig med tiden. Detta gäller speciellt högblankt silver, i mattpolerad silver syns repor mindre.

Silver oxiderar, dvs det mörknar, när det reagerar med svavel som finns naturligt i luften, i vår hud och i våra kläder. Vissa människor utsöndrar mer svavel än andra och det kan därför finnas en skillnad i hur fort ett silversmycke oxiderar. Luftfuktigheten spelar också in, och man ska därför tex inte förvara sina silversmycken i fuktig miljö såsom badrum. Om möjligt ska du förvara dina silversmycken i separat ask eller påse.

I de fall silvret på sitt smycke oxiderat kan du enkelt rengöra det genom att putsa det, antingen med torr trasa eller med medel för silversmycken. Varje köp vid RAV by Sweden inkluderar en putsduk som fungerar utmärkt att rengöra din smycken med.

Ta av dina smycken när du diskar, duschar, sover, sportar eller badar i klorerat vatten eller i saltvatten så förlänger du dina smyckes liv ännu lite längre.

 

BÄRNSTEN

Bärnsten, eller rav som vi kallar det, är en relativt mjuk sten, speciellt i relation till andra stenar såsom diamanter eller safirer. Detta innebär att rav lätt kan repas, eller till och med spricka om den tex tappas och landar på hård yta. Då rav för 20-50 miljoner år sedan var kåda utsöndrad från barrträd, är det fortfarande en organisk sten, vilket kan förklara en viss känslighet.

 

Så här sköter du bäst om bärnsten:

Precis som silver, så tar du bäst hand om din rav genom att använda den. Då stenen är organisk kan en viss reaktion ske efter kontakt med hud, såsom viss färgskiftning. Även med bärnsten spelar luftfuktighet roll, och bärnsten förvaras bäst i ask eller påse.

Bärnsten rengörs lätt i ljummet vatten med trasa utan kemiska medel. Den kan även poleras med torr trasa. Därefter kan man smörja in bärnstenen i vegetabilisk olja för att stenen ska behålla sin lyster. Kemiska medel torkar ut bärnsten, försök därför undvika att utsätta stenen för parfym och hårspray.

Undvik att bära dina RAV by Sweden smycken när du diskar, duschar, sportar eller badar i klorerat vatten eller i saltvatten så kommer smycket hålla sig fint mycket längre. Varma temperaturer över 65 °C kan ha negativ åverkan på ditt RAV by Sweden smycke, låt det därför inte exponeras för öppen sol under långa perioder.

Om ett av vår handgjorda RAV by Sweden smycke har speciella krav på skötsel, finns den information på produktsidan.