fbpx Skip to main content

VANLIGA FRÅGOR

 

De flesta frågor hittar du svar på nedan. Vi tycker dock alltid det är kul att prata direkt med våra kunder, så om det skulle uppstå frågor som det inte finns ett svar på nedan, kan man kontakta oss på:

Email: hello@ravbysweden.com

Telefon: 040 – 675 34 70

 

OM RAV BY SWEDEN

Var är ni baserade?

RAV Sverige AB har sitt säte i Skurup, Skåne.

Vem är ni, bakom RAV by Sweden?

Vi är Maria och Tian Ming som bor i Skåne och brinner för att det svenska folket ska återupptäcka RAV och bärnsten. Läs mer om det här, och hur du och RAV kanske har mer gemensamt än vad man kan tro.

Hur jobbar ni med hållbarhet?

Hållbarhet genomsyrar RAV by Sweden. Det säger i och för sig de flesta företag. Vår produkt kommer från naturen, och fokus ligger på unik produktion snarare än massproduktion. Tillverkning sker i Sverige, och endast naturmaterial används i tillverkningsprocessen, såsom silver, läder eller trä. Vi vill även minska miljöpåverkan vad gäller förpackning, därför är allt vårt förpackningsmaterial i papper. Förutom de praktiska detaljerna kring produktion och logistik vill vi även inspirera våra kunder att återupptäcka rav på olika sätt och i nya format. En kan till exempel använda vår återbrukstjänst där vi med glädje tar emot äldre, ibland bortglömda eller kasserade rav smycken, och i diskussion med dig gör om smycket i ny modern design. På så sätt ger vi ett andra eller till och med tredje liv, till bortglömda släktklenoder som kan fortsätt att gå i arv från egenration till egenration. Du kan läsa mer om hur det fungerar här.

 

BETALNING

Vilka betalningssätt finns?

Betalning kan ske via Klarna, bankkort och kreditkort som är kopplade till Visa eller MasterCard. Vänligen observera att leveransmottagarens namn och adress måste överensstämma med kort och kontoinnehavarens namn och adress. Du kan även handla med faktura via svenska Klarna AB eller välja delbetalning. För villkor kring Klarnas tjänster, samt eventuella avgifter kopplat till delbetalningsalternativ kan du besöka Klarnas hemsida.

 

BESTÄLLNING

Jag har lagt en beställning men har inte fått en orderbekräftelse?

Du borde ha fått mailet inom en timme. Ibland kan det ha hamnat i spamfoldern. Om du fortfarande inte fått ett mail från oss med din beställning, ta kontakt med oss på hello@ravbysweden.com så hjälper vi dig.

Jag har angett fel uppgifter när jag beställde, hur gör jag?

I mailet med orderbekräftelse finner du alla uppgifter kring produkt, pris och betalning. Om några uppgifter är felaktiga, vänligen ta kontakt med oss så fort som möjligt på hello@ravbysweden.com

 

LEVERANS

Jag har lagt en beställning, när kommer försändelsen?

Vi samarbetar med Fraktjakt och DHL Service Points för leverans av din produkt. Leverans brukar ta 2-3 dagar, beroende på var paketet ska skickas och din beställning packas oftast inom 24 timmar efter du lagt din beställning. Efter du lagt din beställning får du en orderbekräftelse samt ett spårningsnummer, så du kan följa leveransen. Du får även en avisering när paketet ankommit och kan hämtas ut vid ombud. Ta med godkänd legitimation.

Det har gått 3 dagar och jag har fortfarande inte mottagit mitt paket?

Vi förstår att du längtar efter ditt paket! Tveka inte på att höra av dig till oss om ditt paket av någon anledning inte levererats. Du kan alltid följa ditt pakets resa på det spårningsnummer du fått från oss när vi skickade iväg paketet. Du kan såklart alltid maila oss på hello@ravbysweden.com om du behöver hjälp. Vänligen ange då ditt namn och spårningsnummer.

Vart levereras mitt smycke?

Ditt paket kommer att levereras till ett av DHLs 1600 rikstäckande ombud och du får en avisering när paketet finns att hämta. Glöm inte ta med din legitimation när du hämtar paketet.

Kan jag hämta ut min order utan min avi?

Det ska som regel inte vara några problem! Ta med din legitimation och kollinumret som finns i din leveransbekräftelse så hjälper ditt lokala postombud dig.

Jag hinner inte hämta upp mitt paket idag, hur länge finns det kvar?

Ditt paket finns att hämta ut vid Service Point i 14 dagar. Om paketet inte hämtas inom 14 dagar sänds det i retur till RAV by Sweden. Ytterligare fraktkostnader och administrativa avgifter som uppstår på grund av att kund inte hämtat paket inom 14 dagar betalas av kund.

Vad kostar frakten?

RAV by Sweden erbjuder gratis frakt vid köp inom Sverige.

 

KÖPA

Jag ångrar mitt köp, kan jag avbryta min beställning?

Om smycket ännu inte lämnat vårat lager kan du ångra ditt köp. Ta kontakt med oss på hello@ravbysweden.com så hjälper vi dig. Har smycket lämnat lagret kan vi tyvärr inte avbryta ditt köp. Du kan i så fall returnera det i enighet med din ångerrätt och lämna tillbaka det inom 14 dagar. Smycket ska i så fall returneras i originalförpackning och ska inte ha använts. Smycken som återvunnits kan inte returneras. Se köpevillkor kring ångerrätt för mer information.

Mitt smycke ser annorlunda ut i verkligheten än vad det gjorde på bild, varför?

Då varje sten är unik kan vi inte garantera att bilderna återger produkternas exakta utseende då en viss färgskillnad samt skillnad i storlek på sten kan förekomma. Detta kan påverkas ytterligare beroende på bildskärm, fotokvalitet samt upplösning. Vi försöker alltid på bästa sätt att exponera produkterna så korrekt som möjligt men vissa avvikelser kan förekomma.

 

GARANTI & ÅNGERRÄTT

Mitt RAV by Sweden smycke har gått sönder – kan ni reparera det?

Ditt RAV by Sweden smycke har ett års garanti från det datum du beställer det hos oss. Om smycket gått sönder inom denna tidsperiod som täcks av garantin reparera vi smycket utan extra kostnad för dig, inklusive kostnad för frakt från dig till oss för reparation och tillbaka till dig efter reparationen är färdig. Om smycket gått sönder utanför denna tidsperiod kan vi fortfarande självklart reparera det, dock tillkommer i de fall en kostnad för frakt. Ta kontakt med oss för mer info i dessa fall.

Jag ångrar mitt köp – hur gör jag?

Enligt dina rättigheter som konsument både inom Europa och Sverige så har du 14 dagars öppet köp och ångerrätt, från det datum du tagit emot varan. Du står för fraktkostnad tillbaka till oss och har ansvaret för att smycket når oss. Ta kontakt med oss på hello@ravbysweden.com för mer information om detta.

 

ÅTERBRUKA

Jag har ett smycke som jag skulle vilja återbruka i ny design. Hur gör jag?

Vad kul, vid RAV By Sweden älskar vi återbruk och att ge äldre saker nytt värde. Ta ett par bilder på det smycke du vill återbruka och skicka dem till oss, via mail hello@ravbysweden.com eller Facebook Messenger på vår hemsida. Beskriv kort vad dina tankar är, så bokar vi in en tid där vi ger förslag på vad som är möjligt baserat på ditt smycke. Att göra en förfrågan kostar inte dig något, inte heller gör du någon förbindelse för framtida köp eller tjänster. Vi kommer under mötet se över ditt smycke, och diskutera med dig hur du skulle vilja hur smycket såg ut i framtiden. Pris för denna tjänst kan variera och beror bland annat på skick på smycke, materialkostnader för återbruk samt antal hantverkstimmar som kommer behövas för att skapa ditt nya smycke. Totalt pris för att återbruka kommuniceras tydligt vid detta möte, eller strax därefter via mail. Om du efter mötet är intresserad av att återvinna ditt smycke betalar du totalt belopp genom faktura eller via swish, innan arbetet påbörjas. Observera att vår tjänst kring återbruk inte kan returneras med ångerrätt.

Hur skickar jag smycket som ska återbrukas till er? Vem står för fraktkostnad?

Du står för kostnad att transportera smycket till oss vid RAV by Sweden i Malmö och vi står för kostnad att transportera det i retur till dig. Vi rekommenderar att smycket skickas rekommenderat, så det går att spåra. Ansvar för smycket under transport till oss är ditt och vi tar ansvar för smyckets transport när det skickas i retur till dig.

Återvinner ni även andra smycken som inte är av RAV?

Vi har erfarenhet av och kompetens inom att jobba med diverse material och stenar, såsom silver, guld, platina och rubiner, safirer, diamanter och smaragder. Ta kontakt med oss på hello@ravbysweden.com så bokar vi in en tid för konsultering.

 

UPPLEV BÄRNSTEN

Vad ingår i er upplevelse?

Vår upplevelse är 2 timmar lång och sker ute i den skånska naturen, på en strand i Vellinge kommun. Upplevelsen inkluderar information kring bärnsten som material, dess resa, kulturhistoria samt information om hur man kan leta bärnsten själv på ett hållbart sätt som värnar om vår natur och djurlivet på stranden. Fika ingår och man får även möjlighet att leta bärnsten själv, under vår handledning. Verktyg att leta bärnsten med finns att låna och det enda som behövs för att delta är varma kläder, mössa, vantar och ett par gummistövlar. Vi kan inte garantera att en hittar bärnsten, men vi gör vårt bästa för att säkerställa bästa möjliga förutsättningar för det. Upplevelsen passar dig som tycker om att vara ute i naturen med familj eller vänner. Men även för dig som är intresserad av historia och materialkunskap. Den passar även för de som är på jakt efter en unik upplevelse som man inte varit med om förut.

Hur säker är er upplevelse?

Vår upplevelse kan liknas med en promenad på stranden, i Skånes vackra natur. Den innefattar ett mycket lågt riskmoment, och vår erfarenhet av att leta bärnsten under många år gör att vi delger tips på hur man kan leta bärnsten på ett säkert och hållbart sätt. Första hjälpen låda finns alltid tillgängligt, och din guide är utbildad i hjärt- och lungräddning. Upplevelsen är även utformad enligt Konsumentverkets riktlinjer kring säkerhetsansvar för tjänster. Observera att upplevelsen inte är tillgänglighetsanpassad och endast bör bokas av de som kan gå en promenad i lätt kuperad terräng, utan besvär.

Vad kostar det att delta?

400 sek per person för vuxna

300 sek för barn 10 – 18 år

75 sek för barn mellan 5 – 10 års ålder

Du kan boka genom hemsidan, vi återkommer med en bekräftelse. Observera att bokningen kräver minst 5 deltagare. Du kan även boka genom att maila oss på hello@ravbysweden.com eller genom att ringa 040 – 675 34 70. Baserat på antal deltagare återkommer vi via mail med betalningsuppgifter. Betalning swishas till RAV Sverige AB och din bokning är då bekräftad.

Tar ni emot gruppbokningar för stora sällskap såsom skolklasser och företags teambuilding?

Absolut! Ta kontakt med oss via hello@ravbysweden.com eller ring oss på 040 – 675 34 70 så ordnar vi detta.

Vad måste man förbereda inför upplevelsen?

Det blåser ofta kallt på Skånes stränder och det enda du behöver förbereda är varma kläder. Tänk i lager och ta med en mössa samt vantar. Fingervantar är bäst, då får man bäst grepp om verktygen när man letar bärnsten. Gummistövlar passar mycket bra för vår upplevelse, men vid torrt väder kan även vandringskängor fungera bra.

Hur har ni covid-19 anpassat upplevelsen?

Upplevelsen sker utomhus och det finns gott om plats för distansering mellan deltagare. För att minska spridning via handkontakt så delas aldrig verktyg för att leta bärnsten mellan deltagare, alla får ett eget verktyg. Alla deltagare har handskar på under upplevelsen, som även det minskar handkontakt. Fika är individuellt förberett för varje deltagare och handsprit finns tillgängligt under hela upplevelsen.

Vad är er policy för avbokningar?

Vi erbjuder flexibla avbokningar, speciellt vid sjukdom och/eller covid-19 symptom. Om ni behöver avboka försöker vi i största möjliga mån att boka om din upplevelse till ett annat datum. Om avbokning sker mer än 7 dagar innan din bokning sker full återbetalning om så önskas. Vid avbokning mindre än 7 dagar innan din bokning sker ingen återbetalning. Om du behöver avboka kan du maila oss på hello@ravbysweden.com så hjälper vi dig. För regler kring avbokning, ombokning och ersättning vänligen se vidare info i våra köpevillkor här.

Varför bekräftar ni plats för uppsamling så nära inpå?

Att leta bärnsten är väldigt nära kopplat till väderförhållande. I vilken riktning prognosen förutspår att vinden ska blåsa när vi ses. Men även hur vinden har blåst under dagarna innan din upplevelse. Vi har även vattennivån i åtanke, och bestämmer därför så nära inpå som möjligt var det är bäst att träffas, för att maximera chanserna att du ska hitta bärnsten under vår upplevelse.

Varför kan man bara boka mellan oktober och april?

Att leta bärnsten gör man under bärnstens-säsong, vilket är under sen höst, vinter och tidig vår. Vår upplevelse kan man därför boka under helger under månaderna oktober till april följande år. Det är då det är säsong att leta bärnsten!

Jag har ingen bil, kan jag delta?

Vår upplevelse kan man nå med både befintlig kollektivtrafik och bil. Till näset i Vellinge kommun kan man ta både buss nummer 100 och 300. Om man väljer att åka bil finns det fri parkering.

Jag är gluten/laktos intolerant, kan jag fika ändå?

Absolut! Maila oss med kostpreferenser till hello@ravbysweden.com så ordnar vi det inför din upplevelse.

 

STORLEKSFRÅGOR

Vilken storlek ska jag beställa?

Ringar

För att vara säker på att den ring du vill köpa passar, rekommenderar vi att man mäter sin storlek innan man beställer. Detta kan enkelt göras hemma, där man kan följa vår guide kring hur man går tillväga. När du mätt din storlek kan du enkelt jämföra med ringstorleken som finns på produktsidan, för att se om en ring passar. Information kring vikt på produkt återfinns på produktsidorna. Varje produkt har även en bild där storlek illustreras så det är enkelt att se hur smycket ser ut när det bärs av en person.

Örhängen

Storlek på örhängen är angiven i millimeter på produktsidan, vilket hänvisar till diametern eller längd och höjd på örhänget. Information kring vikt på produkt återfinns på produktsidorna. Varje produkt har även en bild där storlek illustreras så det är enkelt att se hur smycket ser ut när det bärs av en person.

Armband

Storlek på armband är angiven i millimeter på produktsidan, vilket hänvisar till diametern på armbandet. Du kan enkelt mäta med en bit papper, om du är osäker på om storleken passar. De flesta av våra armband är justerbara i kedjan och kan därför anpassas i storlek, eller har elastik som är anpassningsbar. Information kring vikt på produkt återfinns på produktsidorna. Varje produkt har även en bild där storlek illustreras så det är enkelt att se hur smycket ser ut när det bärs av en person.

Halsband

Köp av RAV by Sweden halsband inkluderar alltid en halskedja som är 45 centimeter i längd. De flesta av våra halsband är justerbara i kedjan och kan därför anpassas i storlek. Information kring vikt på produkt återfinns på produktsidorna. Varje produkt har även en bild där storlek illustreras så det är enkelt att se hur smycket ser ut när det bärs av en person.

Läs gärna mer här där du även kan hitta vår storleksguide.

Jag har hittat ett smycke som jag är intresserad av, men den verkar inte finnas i min storlek?

Då alla våra smycken är handgjorda och unika finna oftast bara ett par exempel av varje modell, och i vissa storlekar. Om det gäller ringar eller armband kan vi anpassa efter dig som individ, mot extra kostnad. Ta kontakt med oss på hello@ravbysweden.com så hjälper vi dig.

 

KLARNA

Jag vill göra en retur, hur gör jag med min faktura?

Gå in på ditt klarna konto, klicka på fakturan det gäller och sedan klickar du på ‘rapportera retur”. Du har nu fryst din faktura tills det att vi har behandlat din retur. Du får sedan ett mail när din retur är behandlad och fakturan är uppdaterad/krediterad.

Jag har inte mottagit min faktura?

Maila oss ditt ordernummer på hello@ravbysweden.com så ska vi titta närmare på vad som kan vara fel.

Köpet gick inte igenom, men det har gjorts en reservation på mitt kort?

Det kan i enstaka fall ske en reservering på ditt konto om det uppstod ett tekniskt fel vid ordertillfället. Men oroa dig inte, denna släpper inom 1-5 bankdagar.

Jag väntar på min återbetalning från er? Varför har jag inte fått några pengar?

Har du fått bekräftelse från oss att returen är hanterad är det något annat som inte stämmer. Vänligen ta kontakt med Klarnas kundtjänst om du inte fått en uppdaterad faktura än. Observera att en återbetalning till ditt konto kan ta upp till 10 dagar att expediera.

 

ÖVRIGT

Hur förhåller ni er till dataskyddsförordningen (GDPR) och vilken information lagrar ni?

Genom att handla hos RAV by Sweden accepterar du vår dataskyddspolicy och vår behandling av dina personuppgifter. Vi värnar om din personliga integritet och samlar inte in fler uppgifter än nödvändigt för att behandla din beställning. Vi säljer eller vidarebefordrar aldrig dina uppgifter till tredje part utan rättslig grund. Ta kontakt med oss om du vill veta mer, eller läs mer här där du hittar vår integritetspolicy.

Jag är en designer och vill gärna samarbeta med er!

Vad kul! Vi får många förfrågningar och önskar vi kunde säga ja till alla. Ta kontakt med oss på hello@ravbysweden.com och presentera dig lite närmre, så hör vi av oss.