fbpx Skip to main content

Material

Ravkunskap

 

Tanken är hisnande, men redan för 20 miljoner år sedan skapades den bärnsten som i dag används i RAV:s smycken. Då, under tertiärtiden, täcktes Skåne av löv- och barrträd. Genom de frodiga skogarna blåste varma, tropiska vindar.

I värmen utsöndrade träden en tjock, klibbig vätska: kåda. När kådan stelnade föll den till marken, där den sedan blev liggande i miljoner år, stadd i förvandling. Skogarna gav med tiden plats för hav. I dag är det bland vågor och sand vi finner bärnsten.

Stenarna i våra smycken har gradvis förändrats och formats i relation med jorden, vinden och vattnet. Processerna förekommer endast i naturen. Det går inte producera konstgjord rav. Varje sten är därför helt unik.

Skåne

 

Man kan hitta rav på olika platser i världen, men i Sverige finns den endast i Skåne.

Rav förkommer i flera färger. Den kan skimra som cognac eller i mörkt brun. Det finns stenar som är gula som rapsfält, andra är kolsvarta eller till och med vita. I Polen förkommer röd bärnsten och i delar av USA finns gruvor med stenar i grönt och blått.

Alla våra smycken är tillverkade av bärnsten handplockad i Skåne, där kritvita stränder möter hav; där sälar samsas med flyttfåglar. Bärnstenen från Skåne är helt unik i sitt slag – den som är kunnig kan direkt se på färgen att den flutit i land just här!

Leta RAV

 

I generationer har det funnits människor som letat skatter i havets vågor, under sandkornen. För att hitta bärnsten krävs kunskap, styrka och uthållighet. Grunden i RAV by Swedens kollektioner är bärnsten från Skånes stränder. Stenen handplockas då höststormarna blåser som mest och Östersjön är som kallast. Att hitta bärnsten under dessa förutsättningar är faktiskt ett hantverk i sig.

I vilken riktning bör vinden blåsa?

Hur högt ska vattnet stå?

När är det dags att ge upp?

RAV by Sweden är stolt del av en grupp eldsjälar som kämpar för att föra vidare kunskaperna om bärnstens traditioner och historia. Vi värnar om materialets unika särart och egenskaper. Genom att förena traditionellt hantverk med modernt formspråk är vår ambition att även yngre generationer ska upptäcka rav.

Historia

Redan i de ursprungliga civilisationerna var bärnstenen så värdefull att den användes som betalmedel. Rav var hårdvaluta när man i fornnordiska Sverige importerade koppar, kryddor och vin. På så sätt blev rav också en av Skandinaviens första exportvaror. I dag går det inte att bortse från att bärnsten bidragit till den ekonomiska, kulturella och sociala utvecklingen i de skandinaviska länderna.

De senaste åren har bärnsten hamnat i skymundan, i konkurrens från smycken i nyare material. Genom att förena traditionellt hantverk med modernt formspråk är vår förhoppning att fler ska återupptäcka bärnstenen. Våra smycken är inte bara tillverkade i ett unik, autentiskt material utan rymmer också tusenårig kulturhistoria.